Založ si blog

Ste ešte vlastníkom svojej pôdy?

Ďalšou nehoráznosťou namierenou proti ľuďom, sú pozemkové úpravy vlastníckych vzťahov k pôde.V roku 1991 bol prijatý zákon, úlohou ktorého bolo zmierniť následky majetkových krívd a dosiahnuť zlepšenie starostlivosti o poľnohospodársku a lesnú pôdu obnovením pôvodných vlastníckych vzťahov. V roku 1995 NRSR prijala ďalší  zákon  č.180 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom. Zákony boli neustále novelizované a ich výsledkom sú prebiehajúce alebo už ukončené registre obnovenej evidencie pozemkov tzv. ROEP. Aké sú dôsledky týchto úprav v jednotlivých obciach ?

Jeden príklad za všetky. V marci 2011 starosta nemenovanej obce pod Tatrami predložil občanom register, ku ktorému sa mali možnosť vyjadriť. O prekvapenie nebola núdza. Desiatky občanov zistili, že už im nepatrí pôda vôbec, z vlastníctva im boli odpísané celé parcely neraz o výmere 2 hektáre a viac,  alebo že sú síce vlastníkmi pôdy a lesov, ale len menšinovými a na listoch vlastníctva majú vpísaných nových spoluvlastníkov, ktorí nadobudli ich „rodinné striebro“ , ako nazývame pôdu, titulom vydržania. Žiadna kúpa, žiadne darovanie, ale novodobé výpalníctvo!  Členovia komisii, rodinní príslušníci, priatelia i bývalý riaditeľ katastra titulom vydržania získavajú desiatky až stovky hektárov pôdy a lesov. Námietky voči takémuto zbojstvu nenechali na seba dlho čakať a nebolo ich málo, boli ich stovky.  Následovali dodatočné dedičné konania ale aj súdne podania o vrátenie  pôdy do majetkovej podstaty tých rodín, ktorým patrili po stáročia. Natíska sa otázka   „kde zostala spravodlivosť a zákonnosť?  Odpoveď je jednoduchá – pred bránou prokuratúry.

Prebiehajú pozemkové úpravy aj u Vás, alebo už komisia  skončila svoju činnosť? Overte si na katastrálnych portáloch  v akom stave je vaše vlastníctvo pôdy a lesov a bráňte si svoje vlastníctvo, lebo  pôda sprevádza Slováka od kolísky až po hrob, je našou živiteľkou. V blízkej budúcnosti bude pôda predmetom predaja zahraničným podnikateľom, ktorí sú pripravení skúpiť tisíce hektárov slovenskej pôdy. Ak dopustíme privatizáciu pôdy, môže sa stať, že raz nám nebude patriť ani zem pod nohami.

Nesúhlasím s takými praktikami a preto kandidujem na poslankyňu za SDĽ, ktorá má v programe i urýchlenie pozemkových úprav a odstránenie deformácii spôsobených nezákonným postupmi v predchádzajúcom desaťročí. Chceme zabrániť výpredaju pôdy do cudziny a vytvoriť podporné programy na nákup pôdy tým, ktorí na nej hospodária. Chceme zmeniť i pravidlá pre vydávanie lesných pozemkov ich vlastníkom, zvýšiť starostlivosť o obhospodarované lesy, vykonávať ochranné opatrenia a zefektívniť ťažbu dreva.

 

Chlieb náš každodenný

28.02.2012

Pracovala som v poľnohospodárstve v období, keď toto odvetvie produkovalo také množstvo potravín, že sme boli sebestační na 80 percent. V odvetví pracovalo takmer 40 tisíc ľudí, životná úroveň vidieckeho obyvateľstva sa zrovnala s mestským. Poľnohospodárske družstvá boli „priemyselné parky“ dedín, zamestnávali 400 – 600 zamestnancov rôznych profesií. [...]

Lesy po slovensky

24.02.2012

Minulý týždeň som sa vracala z Nitry domov autom a rozhodla som sa pre cestu cez Čertovicu. Zacnelo sa mi po zasneženej prírode, za cestou lemovanou smrekmi a jedľami, ktorých konáre sa pod ťarchou bieleho snehu dotýkajú zeme. Zažila som šok! Neopísateľnú krásu zimného lesa nahradili holoruby, stráne z ktorých vyčnievajú pne, strmé kopce [...]

GORILA POD TATRAMI

18.02.2012

Nechcem zneužívať situáciu, aká teraz nastala v zásobovaní s vodou v okrese Stará Ľubovňa, aj inde v Podtatranskom regióne, ale venujem sa pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda,lesy a výroba potravín dávno pred touto kalamitou. Sú to vážne témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka, kvalitu života [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

ekrotakova

Pôda ma sprevádza od kolísky. Bola a je pre mňa živiteľkou, vediem poľnohospodárske družstvo vo svojej rodnej obci. Nie sú mi ľahostajné mnohé situácie, s ktorými nemôžem súhlasiť, pretože smerujú proti obyčajným ľudom. Venujem sa pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda, lesy a výroba potravín. Sú to vážne témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka, kvalitu života vidieckeho obyvateľstva, v závislosti od toho, aký význam tomuto odvetviu prikladá naša vláda a parlament.Zákon o pozemkových úpravách pôdy sa zneužíva na ich vyvlastnenie, pôda sa presúva do rúk špekulantov. V blízkej budúcnosti bude pôda predmetom predaja zahraničným podnikateľom, ktorí sú pripravení skúpiť tisíce hektárov slovenskej pôdy. Ak dopustíme privatizáciu pôdy, môže sa stať, že raz nám nebude patriť ani zem pod nohami. Nesúhlasím s takýmito praktikami, vždy som vyznávala ľavicové hodnoty a preto kandidujem na poslanca do NR SR za stranu SDĽ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12440x
Priemerná čítanosť článkov: 3110x

Autor blogu

Kategórie