Založ si blog

Chlieb náš každodenný


Pracovala som v poľnohospodárstve v období, keď toto odvetvie produkovalo také množstvo potravín, že sme boli sebestační  na 80 percent. V odvetví  pracovalo  takmer 40 tisíc ľudí, životná úroveň vidieckeho obyvateľstva sa zrovnala s mestským. Poľnohospodárske družstvá boli „priemyselné parky“ dedín, zamestnávali 400 – 600 zamestnancov rôznych profesií.

V súčasnom období sa družstva začínajú stabilizovať, aj keď ich úroveň je o polovicu nižšia ako bola pred 20 rokmi, hlavne na  východe a severe Slovenska. Tú sú družstva slabo technicky vybavené, nedostatok investícii dovolí kúpiť nový traktor raz za 3 roky, kombajn má len pár družstiev, lepšia je vybavenosť pluhmi,  kosačkami a hrabačkami,  o rezačke za 200 tisíc eur môže predseda družstva  len snívať. Komu sa pošťastilo získať dotácie na strojné investície v prvých rokoch po vstupe do EU je vybavený lepšie, čím ďalej od Bratislavy,  tým menej investícii.

Jednou z príčin žalostného stavu poľnohospodárstva je nezvládnutá transformácia družstiev z 90-tých rokov, ktoré znamenali zánik mnohých družstiev, iné sa ocitli na hrane prežitia. Rapídne poklesli stavy dobytka, zlikvidoval sa chov ošípaných, ovce sú tiež stratová záležitosť. Prestali sme pestovať zeleninu hlavne paradajky a papriku, ale aj  cibuľu, cesnak a koreňovú zeleninu, takže  dnes sme úplne odkázaní na dovoz týchto komodít. Ovocinárstvo sme zlikvidovali úplne.

Druhou veľkou chybou sú zle nastavené dotačné pravidlá. Sú diskriminačné od samého začiatku. Iné platia pre západnú a iné pre východnú Európu, ale najhoršie sú naše  Slovenské dotačné pravidlá. Pred vstupom do EU pán Dzurinda, ako vtedajší premiér vyhlásil, že sa mu spolu s pánom Figeľom  podarilo  prístupové pravidlá pre poľnohospodárstvo vyjednať v rekordnom čase tri týždne! Rýchlosť akou to dohodli je priamo úmerná ich odbornosti a rovná času, za ktorý dôjde k zrovnaniu Slovenského poľnohospodára s európskym. Cieľová páska sa bude strihať po roku 2027!

Najväčšou chybou Slovenského poľnohospodárstva sú súčasní politici. Oblasť poľnohospodárstva zanedbávajú, dávajú prednosť dovozu potravín zo zahraničia,  tým i pracovné príležitosti maďarským, poľským, českým ale aj čínskym poľnohospodárom. Pritom kapacita nášho poľnohospodárstva je taká veľká , že dokážeme vyrobiť dvakrát viac potravín a oveľa kvalitnejších ako sú tie z dovozu  a navyše – poľnohospodárstvo je schopné zamestnať ďalších 15 tisíc ľudí. Chce to málo, iba  zmeniť  poľnohospodársku politiku štátu a zorientovať ju na trvalo udržateľný rozvoj vidieka, na   podporu chovu dobytka, ošípaných, na pestovanie ovocia a zeleniny a na  odstránenie  diskriminácie  v podpornej politike  EU.

Ste ešte vlastníkom svojej pôdy?

03.03.2012

Ďalšou nehoráznosťou namierenou proti ľuďom, sú pozemkové úpravy vlastníckych vzťahov k pôde.V roku 1991 bol prijatý zákon, úlohou ktorého bolo zmierniť následky majetkových krívd a dosiahnuť zlepšenie starostlivosti o poľnohospodársku a lesnú pôdu obnovením pôvodných vlastníckych vzťahov. V roku 1995 NRSR prijala ďalší zákon č.180 Z.z. o niektorých [...]

Lesy po slovensky

24.02.2012

Minulý týždeň som sa vracala z Nitry domov autom a rozhodla som sa pre cestu cez Čertovicu. Zacnelo sa mi po zasneženej prírode, za cestou lemovanou smrekmi a jedľami, ktorých konáre sa pod ťarchou bieleho snehu dotýkajú zeme. Zažila som šok! Neopísateľnú krásu zimného lesa nahradili holoruby, stráne z ktorých vyčnievajú pne, strmé kopce [...]

GORILA POD TATRAMI

18.02.2012

Nechcem zneužívať situáciu, aká teraz nastala v zásobovaní s vodou v okrese Stará Ľubovňa, aj inde v Podtatranskom regióne, ale venujem sa pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda,lesy a výroba potravín dávno pred touto kalamitou. Sú to vážne témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka, kvalitu života [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ekrotakova

Pôda ma sprevádza od kolísky. Bola a je pre mňa živiteľkou, vediem poľnohospodárske družstvo vo svojej rodnej obci. Nie sú mi ľahostajné mnohé situácie, s ktorými nemôžem súhlasiť, pretože smerujú proti obyčajným ľudom. Venujem sa pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda, lesy a výroba potravín. Sú to vážne témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka, kvalitu života vidieckeho obyvateľstva, v závislosti od toho, aký význam tomuto odvetviu prikladá naša vláda a parlament.Zákon o pozemkových úpravách pôdy sa zneužíva na ich vyvlastnenie, pôda sa presúva do rúk špekulantov. V blízkej budúcnosti bude pôda predmetom predaja zahraničným podnikateľom, ktorí sú pripravení skúpiť tisíce hektárov slovenskej pôdy. Ak dopustíme privatizáciu pôdy, môže sa stať, že raz nám nebude patriť ani zem pod nohami. Nesúhlasím s takýmito praktikami, vždy som vyznávala ľavicové hodnoty a preto kandidujem na poslanca do NR SR za stranu SDĽ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12466x
Priemerná čítanosť článkov: 3117x

Autor blogu

Kategórie