Založ si blog

Lesy po slovensky

Minulý týždeň  som sa vracala  z Nitry domov   autom  a rozhodla som sa pre cestu cez Čertovicu. Zacnelo sa mi  po zasneženej  prírode, za  cestou  lemovanou smrekmi a  jedľami,  ktorých konáre  sa pod  ťarchou  bieleho snehu  dotýkajú zeme.

Zažila som šok!  Neopísateľnú krásu zimného lesa  nahradili holoruby, stráne  z ktorých vyčnievajú pne, strmé kopce pokryté snehom,  ale stromov nikde. Čo sa vlastne stalo?  Každý máme k lesu istý druh vzťahu,  sme  ich užívateľmi, alebo aj vlastníkmi. Najväčším vlastníkom lesov je štát. Z celkovej rozlohy 1 150 000 hektárov  takmer 1/4 patrí fyzickým osobám, ale zákonné úpravy  neumožňujú vlastníkom  lesy riadne užívať, ani sa podieľať na ich ochrane či zveľaďovaní. Štátne lesy, ako správca našich lesov, neuzavreli s vlastníkmi  nájomné zmluvy,  za využívanie lesov  štát  vlastníkom  neplatí ani korunu, ale  ich drancuje  tak, až  sa na to ťažko pozerá. Cestou z Čertovice, čo nie je viac ako 20 km, som napočítala osem  kamiónov plne  naložených drevom. Bol  podvečer,  koľko  ich odišlo  počas  dňa, možno  len  hádať. A okolo cesty čakajú  ďalšie haldy guľatiny  na odvoz a guľatina putuje k spracovateľom za hranice našej vlasti. Naše  prevádzky na spracovanie dreva  zanikajú, prepúšťajú  zamestnancov, končia  živnostníci a  drobní podnikatelia,   vzrastá  nezamestnanosť  na  vidieku a  v  tejto situácii  sa  minister  pôdohospodárstva  vyjadrí, že  vývoz musí  prebiehať, pretože  sú  takto uzavreté zmluvy.

Kde zostala  zodpovednosť  voči zamestnávateľom, zamestnancom, nezamestnaným – občanom Slovenska? Veď  lesy sú naše pľúca, naša voda, les bol, je a bude zdrojom energie,  bol, je a bude súčasťou našich obydlí, je skromným ale aj luxusným vybavením našich domácnosti. Les je domovom, živiteľom i ochrancom zverí a  vtáctva, les je bohatstvo, krása a nádhera a ľudia majú povinnosť lesy chrániť a  zveľaďovať ich, nie ich ničiť.

 

Ste ešte vlastníkom svojej pôdy?

03.03.2012

Ďalšou nehoráznosťou namierenou proti ľuďom, sú pozemkové úpravy vlastníckych vzťahov k pôde.V roku 1991 bol prijatý zákon, úlohou ktorého bolo zmierniť následky majetkových krívd a dosiahnuť zlepšenie starostlivosti o poľnohospodársku a lesnú pôdu obnovením pôvodných vlastníckych vzťahov. V roku 1995 NRSR prijala ďalší zákon č.180 Z.z. o niektorých [...]

Chlieb náš každodenný

28.02.2012

Pracovala som v poľnohospodárstve v období, keď toto odvetvie produkovalo také množstvo potravín, že sme boli sebestační na 80 percent. V odvetví pracovalo takmer 40 tisíc ľudí, životná úroveň vidieckeho obyvateľstva sa zrovnala s mestským. Poľnohospodárske družstvá boli „priemyselné parky“ dedín, zamestnávali 400 – 600 zamestnancov rôznych profesií. [...]

GORILA POD TATRAMI

18.02.2012

Nechcem zneužívať situáciu, aká teraz nastala v zásobovaní s vodou v okrese Stará Ľubovňa, aj inde v Podtatranskom regióne, ale venujem sa pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda,lesy a výroba potravín dávno pred touto kalamitou. Sú to vážne témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka, kvalitu života [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

ekrotakova

Pôda ma sprevádza od kolísky. Bola a je pre mňa živiteľkou, vediem poľnohospodárske družstvo vo svojej rodnej obci. Nie sú mi ľahostajné mnohé situácie, s ktorými nemôžem súhlasiť, pretože smerujú proti obyčajným ľudom. Venujem sa pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda, lesy a výroba potravín. Sú to vážne témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka, kvalitu života vidieckeho obyvateľstva, v závislosti od toho, aký význam tomuto odvetviu prikladá naša vláda a parlament.Zákon o pozemkových úpravách pôdy sa zneužíva na ich vyvlastnenie, pôda sa presúva do rúk špekulantov. V blízkej budúcnosti bude pôda predmetom predaja zahraničným podnikateľom, ktorí sú pripravení skúpiť tisíce hektárov slovenskej pôdy. Ak dopustíme privatizáciu pôdy, môže sa stať, že raz nám nebude patriť ani zem pod nohami. Nesúhlasím s takýmito praktikami, vždy som vyznávala ľavicové hodnoty a preto kandidujem na poslanca do NR SR za stranu SDĽ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12469x
Priemerná čítanosť článkov: 3117x

Autor blogu

Kategórie