Založ si blog

GORILA POD TATRAMI

Nechcem zneužívať situáciu, aká teraz nastala v zásobovaní s  vodou v okrese Stará Ľubovňa,  aj inde v Podtatranskom regióne,  ale  venujem sa  pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda,lesy a výroba potravín dávno pred touto kalamitou. Sú to vážne  témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka,   kvalitu života vidieckeho obyvateľstva,  v závislosti od toho, aký význam tomuto odvetviu prikladá naša  vláda a parlament.

Rovnako sa nechcem priživiť na téme gorila, ale ona “ úradovala“  aj u nás, v našom regióne. Jej obžerstvo živíme dodnes a ešte dlho živiť budeme. Odhaliť postup, akým sa voda, ako takmer bezplatný prírodný zdroj   dodávaný do domácnosti cez vodovody vybudované  štátom,   zmenila  na „komoditu“ prinášajúcu  zisk francúzskemu vlastníkovi nebolo až také ťažké, pretože v tomto období som bola poslankyňou v obci a tvrdo som bojovala zato, aby obecné vodovody prešli do majetku obce a i dnes mi táto téma nie je ľahostajná najmä z toho dôvodu, ako sa každoročne  zvyšujú ceny za vodu a stočné.

V roku 1996 Ministerstvo poľnohospodárstva  ČSSR schválilo štatút Východoslovenské vodovody a kanalizácie, štátny podnik,  Košice s pôsobnosťou vo východoslovenskom kraji. Podnik mal 9 okresných závodov a hospodáril s majetkom 8,5 miliárd Sk.

V roku 2001 za spolupráce ZMOSu  bol Dzurindovou  vládou schválený projekt privatizácie a dňa  1.mája  2003  sa štátny podnik mení na podniky dva a to na  Podtatranskú vodárenskú spoločnosť (PVS),  a.s.,  so sídlom v Poprade so zapisovaným základným imaním 1,626 miliard Sk a  Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť (VVS), a.s.,  so sídlom v Košiciach so zapisovaným základným imaním 7,348 miliárd Sk. Na začiatku pôsobenia majú obidva subjekty  jediného akcionára a tým je Fondom národného majetku zastúpený pani Annou Bubeníkovou. Majetok je  rozdelený na akcie  a vlastníkmi akcií sa stali všetky obce v regióne  kde obec získala akcie nie podľa hodnoty majetku, ale podľa počtu obyvateľov.  Akcionármi sa stali dokonca  aj obce, ktoré vodovod nemajú.

Oba podniky majú v princípe zhodný predmet činnosti. Medzi základné povinnosti patrí vykonávanie priameho investora výstavby vodohospodárskych stavieb , zabezpečovanie opráv, údržba základných prostriedkov, ktoré im boli zverené, vykonávanie nadväzujúcich činnosti a pomocných činnosti, servisné a opravárenské práce, technologické montáže, technické revízie, nakladanie s odpadom, montáž vodomerov, zabezpečovanie hydrogeologického prieskumu v rozsahu potrieb Východoslovenského kraja, výroba a dodávky vody verejnými vodovodmi pre obyvateľstvo, kontrola hospodárenia s vodou, odvádzanie odpadových vôd, ochrana pitnej vody, správa, údržba a oprava vodovodnej a kanalizačnej siete, úprava vôd, čerpacích staníc, vodojemov a čistiarni odpadových vôd prevzatých do správy podniku.

Kým VVS a.s. Košice rozširuje predmet činnosti a zostáva pôsobiť v pôvodnom  zložení, v Podtatranskej oblasti vyrástli väčšie i menšie gorily. A začína sa písať história  nášho nešťastia . Na Vianoce 2004 vzniká Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť so sídlom v Poprade, tá odovzdáva žezlo v októbri 2006 Prvej prevádzkovej a.s. so sídlom v Bratislave a tá 31.12.2006 nás predáva  do rúk VEOLIA VODA s.a. Paríž, Francúzko.

Našťastie, zákon nedovolí predať akcie, teda aj majetok, ten naďalej je vo vlastníctve akcionárov, teda obcí. Ale dať ho do nájmu dcérskej spoločnosti, to zákon nezakazuje. A tu je pes zakopaný. Ak by Podtatranská vodárenská spoločnosť bola aj prevádzkovateľom, zisk by išiel alebo na výstavbu a rozšírenie  vodovodných sietí v obciach, alebo na výstavbu čističiek odpadových vôd, alebo v lepšom prípade  jeho prebytky by boli výnosom obcí a obec by tieto zdroje mohla použiť podľa vlastných potrieb.

Výstavbu nových alebo  rozšírenie už existujúcich  vodovodných sieti alebo čističiek realizujú  obce len z ťažkosťami, a to len v prípade, že získajú zdroje z EU, alebo z  úveru. Väčšina malých a stredných obcí si nemôže dovoliť ani to. A viete, komu za to vďačíme? Stačí sa pozrieť do obchodného registra, nájdeme tam  známe meno z gorily a ostatní účastníci sú tam uvedení tiež.

A predstavte si situáciu, žeby obce nevstúpili do akciovej spoločnosti, ale sami spravovali obecné vodovody. Ak by sme platili za vodu len polovicu toho, čo dnes  platíme  spoločnosti iného štátu,  stredne veľká obec by  ročne získala minimálne 30 tis. €. Pri frekvencii porúch, aké sú v súčasnosti a pri vynaložení zdrojov súvisiacich s výberom vodného a stočného, by náklady neprekročili 1/3 týchto výnosov, 2/3 z výnosov by obec mohla ukladať na osobitný účet a takto získane zdroje použiť na rozšírenie sieti v obci, alebo na výstavbu kanalizácie, alebo na iné investičné akcie, ak už má tieto rozvody dobudované. Ak by obec nerealizovala žiadne stavebné práce, mohla by ceny vody znížiť až o polovicu.

Voda je dar od Boha, tečie z lúk a lesov od nepamäti sveta, nikdy za ňu nikto neplatil, až tento systém priniesol pravidlá, ktoré človeka zväzujú, človek sa  stáva  závislým a závidí slobodu divej zveri, ktorá jediná sa môže slobodne napiť z prameńa bez toho, aby ju niekto finančne trestal.

 

Emília Krotáková

 

Ste ešte vlastníkom svojej pôdy?

03.03.2012

Ďalšou nehoráznosťou namierenou proti ľuďom, sú pozemkové úpravy vlastníckych vzťahov k pôde.V roku 1991 bol prijatý zákon, úlohou ktorého bolo zmierniť následky majetkových krívd a dosiahnuť zlepšenie starostlivosti o poľnohospodársku a lesnú pôdu obnovením pôvodných vlastníckych vzťahov. V roku 1995 NRSR prijala ďalší zákon č.180 Z.z. o niektorých [...]

Chlieb náš každodenný

28.02.2012

Pracovala som v poľnohospodárstve v období, keď toto odvetvie produkovalo také množstvo potravín, že sme boli sebestační na 80 percent. V odvetví pracovalo takmer 40 tisíc ľudí, životná úroveň vidieckeho obyvateľstva sa zrovnala s mestským. Poľnohospodárske družstvá boli „priemyselné parky“ dedín, zamestnávali 400 – 600 zamestnancov rôznych profesií. [...]

Lesy po slovensky

24.02.2012

Minulý týždeň som sa vracala z Nitry domov autom a rozhodla som sa pre cestu cez Čertovicu. Zacnelo sa mi po zasneženej prírode, za cestou lemovanou smrekmi a jedľami, ktorých konáre sa pod ťarchou bieleho snehu dotýkajú zeme. Zažila som šok! Neopísateľnú krásu zimného lesa nahradili holoruby, stráne z ktorých vyčnievajú pne, strmé kopce [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

ekrotakova

Pôda ma sprevádza od kolísky. Bola a je pre mňa živiteľkou, vediem poľnohospodárske družstvo vo svojej rodnej obci. Nie sú mi ľahostajné mnohé situácie, s ktorými nemôžem súhlasiť, pretože smerujú proti obyčajným ľudom. Venujem sa pálčivým otázkam, ako je poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, pôda, voda, lesy a výroba potravín. Sú to vážne témy, ktoré určujú hospodársky rast alebo pokles vidieka, kvalitu života vidieckeho obyvateľstva, v závislosti od toho, aký význam tomuto odvetviu prikladá naša vláda a parlament.Zákon o pozemkových úpravách pôdy sa zneužíva na ich vyvlastnenie, pôda sa presúva do rúk špekulantov. V blízkej budúcnosti bude pôda predmetom predaja zahraničným podnikateľom, ktorí sú pripravení skúpiť tisíce hektárov slovenskej pôdy. Ak dopustíme privatizáciu pôdy, môže sa stať, že raz nám nebude patriť ani zem pod nohami. Nesúhlasím s takýmito praktikami, vždy som vyznávala ľavicové hodnoty a preto kandidujem na poslanca do NR SR za stranu SDĽ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12475x
Priemerná čítanosť článkov: 3119x

Autor blogu

Kategórie